Värdet du kan få ut av rutinen "Dina dagliga anteckningar"

Publicerat Aug 23, 2022 |

I denna artikel ger jag en beskrivning av vad rutinen "Din dagliga anteckningssida" kan ge dig för värden.

OneNote kan vara lite svår att förstå sig på, den är ju inte som de andra Officeprogrammen som är tydliga i vad de kan åstadkomma åt dig (Word hjälper dig skapa dokument, PowerPoint hjälper dig att sätta ihop presentationer, Excel hjälper dig att utföra kalkyler, etc.). 

OneNote är Microsofts app för anteckningar

Men vad är anteckningar egentligen?

Ett sätt att se det på är att anteckningar är den lösa information som inte blivit kategoriserad ännu (innan du kan använda informationen till ditt dokument eller din presentation). Varifrån får du din input till det du levererar på jobbet? Ofta kan det vara spontana tankar du får när du egentligen gör något annat (duschar, kör bil, svarar på något mejl, etc.), information du ser i tidningar och böcker, eller i konversationer med andra människor. En stor del av arbetet vi gör som informationsarbetare är att processera våra tankar och idéer, till projektförslag, rapporter, presentationer, etc. 

Om du blir bra på att fånga upp denna typ av lös information, och se till att den flödar in i ditt kreativa arbete, då kommer du märka att du kan komma snabbare till resultat, få till bättre och mer grundade resonemang, och överhuvudtaget att du får en känsla av att du inte missar någon information (vilket annars är lätt att känna i dagens informationsöverflöd). 

Du kan t.ex. ta ett foto av en tidningsartikel du tycker är intressant och relevant (men du vet inte i stunden vad du ska ha informationen till) och lägga in på din anteckningssida. Efter en tid så ska du ta fram en artikel och du söker i OneNote på ett relevant nyckelord. Och vips, du hittar den scannande tidningsartikeln (då OneNote även söker på text inuti bilder). 


En annan typ av lös information är den som inte har något direkt värde efter arbetsdagen, men som hjälper dig att göra saker mer effektivt. Den information du behöver bara idag, som t.ex. din analys över bästa buss eller tåg att ta senare under dagen (när du sökt fram informationen över din resa så ta en skärmbild och lägg in den på din anteckningssida så slipper du göra om analysen senare under dagen, när tvivlet på den exakta tiden kommer: "var det 16:06 eller 16:08 som bussen gick...?). Du kan ha suttit vid datorn och sökt fram informationen, medan du använder din mobil när du väl ska agera på informationen. Nu slipper du söka upp informationen igen, vilket tar tid och energi (och du kan undvika att känslor av stress dyker upp). 

Det finns väldigt mycker mer värde att få av denna rutin, och vi gör en riktig djupdykning över detta i dag 5 av kursen. 

Kategorier > Din dagliga anteckningssida, OneNote